17 Kasım 2014 Pazartesi

Yason Burnu ve Kilisesi


Yason burnu yarımadası, küçük ama güzel bir doğal görünüme sahip bir yarımadadır. En çok turist çeken bölgelerden biridir. 2008 yılında, burayı: 90 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etmiştir. Su sporları ve dalgıçlık için, çok sayıda turist gelmektedir. Ayrıca: define aramaya meraklı yöre halkı, burada birçok kez denemeler yapmıştır. Burnun önü taşlık olmakla birlikte, gemiler bu bölgede durabilmektedirler. Yosan adı: Argonotlar ile birlikte, burada karaya çıkan: Yason’dan kalmıştır.
Yason burnunda: 4 bin yıllık taşlar yontularak yapılmış balık havuzları bulunmaktadır. Bu havuzlardan: Roma’ya balık gittiğine dair ciddi belgeler bulunmuş. Yüzey araştırmaları: kil yatakları ve eski dönemlerde seramik imalatı ve ticaretinin yapıldığını gösterir. Yarımadanın kıyıları, tamamen deniz kabukları ile adeta süslenmiştir.
Burunun alt tarafında `Panaya` adında eski manastır/kilise vardır. Çaytepe sınırları içinde olan yarımada üzerindeki kilisenin adı Jason`s Church diye de bilinir. Bu kilise, 1868`de yörede yaşayan Rumlar ve Gürcüler tarafından yaptırılmış olup, mimarisi gayet özelliklidir. Yason burnu, esasen çok eski bir yerleşim yeridir. MS 3. yüzyılda Hıristiyanlar, Giresun`da İsa’nın doğumunu kutladıktan sonra buraya gelerek `Işıklar Bayramına` katılırlarmış.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...

ilginizi çekebilir