26 Kasım 2014 Çarşamba

Corumda Gezilecek Yerler

Çorum’un Doğal Güzellikleri

Çorum tarihi bakımdan çok zengin bir geçmişe sahiptir. Çorum’da geçmişten günümüze birçok kaleler, camiler, kiliseler, ören yerleri, antik kentleri ve daha birçok tarihi yapılar mevcut. Çorum’un bütün bu tarihi güzellikler bir bir görülmesi gereken yerlerdir ve keşke görebilsek. Ama bütün bunların dışında bir de Çorum’un kendine özgü, fiziki şartlarından, bitki örtüsünden ve ikliminden kaynaklanan birçok doğal güzellikleri de bulunmakta. Bunlar genellikle yaylalar, şelaleler, göller, nehirler, dağlar ve daha neler neler…

Çorum İncesu Kanyonu

İncesu Kanyonu
İncesu Kanyonu
Çorum’un Ortaköy ilçesine bağlı doğal güzelliklerimizdendir. Aynı ismi taşıyan köyde (İncesu Köyü) bulunan bu kanyonun tek bir girişi ve tek bir çıkışı vardır. Uzunluğu 12 kilometreden fazla olup genişliği ise 60 metreye kadar varmaktadır. Kanyondaki her iki yamaçta sarp kayalıklardan oluşmaktadır. Kanyon üzerinde arasıra ormanlık arazilerde mevcut. Eğer rafting veya trekking yapmak isterseniz son derece uygun bir kanyondur. Trekkin parkuru Çorum Ortaköy ilçesi İncesu köyü ile Yozgat Aydıncık ilçesi Kazankaya beldesi arasındadır.

Çorum Kargı (Eğinönü) Yaylası

Kargı (Eğinönü) Yaylası
Kargı (Eğinönü) Yaylası
Adından da anlayacağınız gibi Çorum’un Kargı ilçesine bağlı doğal güzelliklerden olan Kargı (Eğinönü) Yaylası, Çorum’un en yüksek dağı Köse Dağı üzerindedir. Kargı ilçesine olan mesafesi 26 kilometre iken il merkezine olan mesafesi ise 114 kilometredir. İstanbul-Samsun yada Ankara-Çorum güzergahlarını kullanabilirsiniz. Yemyeşil arazisi ve temiz suyu ile oksijen kaynağı olan Kargı (Eğinönü) Yaylasında karaçam ve sarıçam ağaçları başta olmak üzere bir çok ağaç türüde bulunmakta. Bu yaylada ziyaretçileri ağırlayacak birçok tesisde bulunmakta. Trekking ve atlı gezinti parkuru bulunmakta. Bu parkur, Abdullah yaylası ile Oynar Yalası arasındadır. Parkurun uzunluğu ise 12 kilometredir. Oynar Yaylasında bulunan yangın gözetleme kulesinde etrafı seyretmenin zevkini de tadın. Bu parkur üzerindeki Otuziki Çatal Çam ağaç türüde oldukça ilginçtir.

Çorum Bayat Kunduzlu ve Kuşcaçimeni Yaylaları

Bayat Kunduzlu ve Kuşcaçimeni Yaylaları
Bayat Kunduzlu ve Kuşcaçimeni Yaylaları
Çorum’un Bayat ilçesine bağlı bir doğal güzelliğimizdir. Bu yaylalar Karatepe mevkiinde bulunuyor. Bayat’ın kuzeyinde bulunan bu yaylaların Bayat’a olan mesafesi 25 kilometre iken Çorum merkeze olan mesafesi ise 100 kilometredir. Burada yaz mevsiminde kamp çadırları kurulmaktadır.Karaçam, köknar ve sarıçam ağaç türleri başta olmak üere zengin bir bitki örtüsüne sahiptir.

Çorum İskilip Yaylaları

İskilip Yaylaları
İskilip Yaylaları
İsminden de anlaşılacağı gibi Çorum’un İskilip ilçesine bağlı olan doğal güzelliklerdendir. Karaçam, köknar, meşe ve sarıçam ağaç türleri başta olmak üere zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Bir silsile halinde birbiri ile bağlantılı olarak birçok yayladan oluşan İskilip Yaylalarında Elmabeli-Beşoluk, Çiçekli, Demirbükü ve Yalak yaylaları ziyaretçilerin en çok geldiği yaylalardır. Bu yaylalarda bulunan mesire yerleri ve piknik alanlarında tesislerin yanı sıra futbol ve voleybol sahaları da var.

Çorum Osmancık Başpınar Karaca Yaylası

Osmancık Başpınar Karaca Yaylası
Osmancık Başpınar Karaca Yaylası
Çorum’un Osmancık ilçesine bağlı doğal güzelliklerimizdendir. İlçenin Başpınar beldesine bağlı olan bu yaylada altyapı mevcut ve konaklama imkanınız var. İl merkezine olan mesafesi 50 kilometredir ve iki güzergahtan ulaşım sağlanmaktadır. Birisi İstanbul-Samsun karayolu diğeri ise Ankara-Çorum-Osmancık karayolu. Tamamı ormanlık alan içinde olan 15 kilometre uzunluğunda trekking parkuru da bulunmaktadır.

Çorum Çatak Tabiat Parkı

Çatak Tabiat Parkı
Çatak Tabiat Parkı
Çorum merkeze bağlı olan Çatak Tabiat Parkı, mesire yeri olarak kullanılmaktadır. İl merkezine olan mesafesi 22 kilometredir. Buradaki alt yapı büyük oranda tamamlanmıştır. Çok güzel bir manzaraya sahip bu tabiat parkının alanı 387.5 hektardır. Birçok ağaç türününde bulunduğu Çatak Tabiat Parkında birçok yabani hayvanda bulunmaktadır. Bunlardan bazıları tilki, kurt, tavşan, keklik v.b. Burada trekking yapma imkanınızda var.

Çorum’da Bunları Yapın

Çorum’da gitmeyi düşünüyorsanız ve Çorum’a gidince ne yapacağım diye merak ediyorsanız işte Çorum’da yapmanız gerekenler. Çorum’a gidip de yapmadan dönmemeniz gereken şeyleri aşağıda sıraladık. Çorum’da keşke bunu da yapsaydım, keşke şuraya da gitseydim demek istemiyorsanız işe size fırsat.

İşte Çorum’da Yapılacak Şeyler

Tam 3.500 yıllık bir uygarlık olan Hitit’lere tam 450 yıl boyunca başkentlik yapan Çorum’daki bu tarihi mirasları görmek için mutlaka Boğazkale-Hattuşaş, Alacahöyük ve Ortaköy-Şapinuva arkeolojik alanlarını gezin.
Hattuşaş - Çorum
Çorum’da yapılan kazılardan çıkan arkeolojik eserler Çorum, Alacahöyük ve Boğazköy Müzelerinde sergilenmektedirler. Bu müzelere de uğramadan Çorum’dan ayrılmayın. Ayrıca tam 94 yıl sonra gerçek vatanı olan Çorum Boğazköy Müzesine dönen Boğazköy Sfenksi’ni görmeyi de ihmal etmeyin.

Yapmadan Dönmeyin

  • Çorum’un İskilip ilçesine özgü arastası ve tarihi İskilip sokaklarını gezmeden
İskilip arastası - Çorum
  • Çorum’un İskilip ve Kargı yaylarını gezmeden
İskilip yaylası - Çorum
Kargı yaylası - Çorum
  • Çorum’un mavimsi göletlerinde kano yapmadan
  • Hitit Yolu’nda yürümeden
Hitit Yolu - Çorum
  • Gastronomi ve Yürüyüş Yolu’ndan geçmeden
  • Kızılırmak Havsasına uğramadan
  • Çorum’un Osmancık ilçesinde bulunan Kunduz ormanlarını gezmeden
  • Sonbaharda gittiyseniz Osmancık ve Kargı ilçelerindeki yaylalarını gezmeden ve buradaki rengarenk görüntünün fotoğraflarını çekmeden
  • İl merkezinde bulunan Katipler Konağı’nda yöresel yemeklerden tatmadan
  • İskilip Seyir Terasına gidip burada İskilip Dolmasının tadına bakmadan
  • Leblebi yemeden
Leblebi - Çorum
  • Süs eşyaları satın almadan
sakın dönmeyin…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...

ilginizi çekebilir