26 Kasım 2014 Çarşamba

Hakkaride Gezilecek Yerler

Hakkari’de Bunları Yapın

Hakkari’ye gitmeyi düşünüyorsanız ve Hakkari’ye gidince ne yapacağım diye merak ediyorsanız işte Hakkari’de yapmanız gerekenler. Hakkari’ye gidip de yapmadan dönmemeniz gereken şeyleri aşağıda sıraladık. Hakkari’de keşke bunu da yapsaydım, keşke şuraya da gitseydim demek istemiyorsanız işe size fırsat.

Hakkari denince akla ilk gelen şeyler Bercelan Yaylası, Meydan Medresesi ve Taşköprüdür. Bunların yanı sıra Hakkari’nin tarihi yerleri, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de Hakkari’ye ayrı bir güzellik katmakta ve önem kazandırmaktadır.

İşte Hakkari’de Yapılacak Şeyler

Hakkari Kayme Sarayı

Kayme Sarayı
Kayme Sarayı
Kayme Sarayı, ulaşılan belgelere göre 1909 ve 1911 yılları arasında yaptılrılmıştır. Bu sarayı kimin yaptırdığı kesin olarak bilinmemektedir. Ama belgelere dayalı yapılan tahminlere göre Seyit Ubeydullah’ın oğlu Seyit Abdullan yaptırmıştır. Boyutları 24 X 18.8 metre olup 2 katlıdır. Kayme Sarayı’nın kuzey ve batı kısımları hariç diğer bölümlerin büyük bölümü yıkılmıştır. Sarayın zemininde ve 1. katında iki adet salon ve 4 oda bulunmaktadır. Odaların hem salona kapıları vardır hemde birbirlerine.

Hakkari Bercelan Yaylası

Bercelan Yaylası
Bercelan Yaylası
Hakkari’nin doğal güzelliklerinden olan Bercelan Yaylasında yeterince tesis kurulmadığından turizm açısından geri planda kalmış ve değerlendirilememiştir. Ama sizler isterseniz gerekli malzemelerinizi alıp çadır kurarak kamp yapabilirsiniz. Ayrıca hemen üstünde bulunan karlı dağlarda kayak yapma imkanınızda var. Tertemiz havası, rengarenk bitki örtüsü, açan çiçekler, buz gibi suyu ve daha birçok özelliği ile Bercelan Yaylası Hakkari’de görülmesi gereken yerlerden birisi.

Hakkari Meydan Medresesi

Meydan Medresesi
Meydan Medresesi
İl merkezinin Biçer Mahallesinde bulunan Meydan Medresesi, 1984 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarılmasıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Yapım tarihi medrese girişindeki yazıda yazılmaktadır. H.1112, M.1700-1701 yılları. Boyutları 23.4 x 18.25 metre olan bu medrese 2 katlıdır ve avluya sahiptir. Medresenin batı bölümünde her katın 4 odası vardır ve her odanın duvarlarında pencereler, mangal, dolap nisleri ve ocaklar yerleştirilmiştir. Doğu bölümünde ise alt katta 3, üst katta 2 oda bulunmaktadır. Kuzey bölümünde mescit ve dershane bulunmaktadır.

Hakkari Taşköprü

Taşköprü
Taşköprü
Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı olan bu köprü Şemdinli Deresi üzerinde bulunmaktadır. Taşköprü’nün ne zaman yapıldığına dair kesin bir tarih yoktur ama 19. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. 21.2 metre uzunluğunda 2.9 metre genişliğinde ve 10.8 metre yüksekliğindedir. Tek bir gözden meydana gelen bu köprü düzgün olarak kesilmiş taşlardan yapılmıştır.
Ayrıca gulul ve kepaye yöresel yemeklerinin tadına mutlaka bakın. Hakkari’den dönerken de Hakkari kilimlerinden ve ell örülen yünlü çoraplardan satın alın.

Hakkari’ye Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Hakkari merkezde bulunan Meydan Medresesini gezmeden,
* Kayalar üzerine derin bir şekilde çizilmiş Kaya Resimlerini görmeden,
Kaya Resimleri
Kaya Resimleri
* Hakkari’nin yöresel lezzetlerinden tatmadan,
Yöresel Lezzetler
Yöresel Lezzetler
* Hakkari kilimlerinden almadan
Hakkari Kilimleri
Hakkari Kilimleri
sakın dönmeyin…

Kayme Sarayı
Saray Nehri’ndeki eski yerleşim yerlerinin kuzey tarafında ve bugünkü köy evlerin batısında yer alan iki katlı saray, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen bir alana oturmaktadır.
Günümüzde sarayın kuzey ve batı duvarları ekseriyetle, doğu ve güney duvarları kısmen ayakta kalabilmiş ancak, üst örtüsü tamamen yıkılmıştır. Yapının zemin ve birinci katları birbirinin aynı, ortada dikdörtgen iki salon ile dörder odadan meydana gelmiştir. Sarayın kuzey ve güney cephelerinde ortalarına açılmış kapılardan girilmekte, odalara hem salondan hem de birbirlerinden geçilmektedir.
Komik Düğün Fotoğrafları01
Yapının yıkılmış doğu cephesi dışındaki kuzey, güney ve batı cephelerinin kapı ve pencerelerle hareketlendirildiği görülmektedir. Kapının üzerinde üst kata açılan ahşap konstrüksiyonlu bir balkon olduğu anlaşılan açıklık bulunmaktadır. Yine bu cephede tek süsleyici unsur olarak kapı kuşatma kemerinin sağ ve sol üst köşesindeki kitabeler dikkati çekmektedir. Yapının batı cephesi altlı üstlü sekizer pencere ile hareketlendirilmiştir. Güney cephesinde ise sadece kapı ve pencerelerin yerleri belirlenebilmektedir. Sarayın cephelerinde düzgün kesme taş, içteki odaların bölme duvarlarında moloz taş kullanılmıştır. Cephelerindeki düzgün kesme taş işçilik dikkat çekmektedir.
Kelat Sarayı
Şemdinli’ye 17 km. uzaklıktaki eski ilçe merkezinin güneybatısında dere kenarında kurulmuştur. Saray (konak) büyük ölçüde yıkılmış olup halen ayakta kalan iki kemer ve bir duvar bulunmaktadır. Kuzey-güney doğrultusunda, dikdörtgen planlı ve üç katlıdır.
Kelat Sarayı
Yapının kesin tarihini veren kitabe veya herhangi bir yazılı belge mevcut değildir. Mahalli kaynaklara göre Seyit Ahmet Sıddık tarafından yaptırıldığı belirtilen sarayın günümüze kadar ayakta kalan güney duvarındaki kalıntılardan, cephenin ortada kapı ile bunun yanındaki pencereler ile hareketlendirildiği anlaşılmaktadır. İç içe kademelendirme yapan sivri kemerli açıklığa sahip kapı dıştan taşıntılı kuşatma kemeri ile sınırlandırılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...

ilginizi çekebilir